Emotionally Focused Therapy (EFT)

Emotionally Focused Therapy (EFT) gaat uit van de hechtingstheorie: wij mensen zijn gemaakt om ons te hechten. Als onze hechting wordt bedreigd, dan schieten we in paniek. De één gaat in de aanval, een ander trekt zich liever terug. De focus in EFT-therapie ligt op het doorbreken van die negatieve patronen. Dan ontstaat er meer onderling begrip en vertrouwen. EFT is een bewezen effectieve relatietherapie, en is er voor individuen, stellen, gezinnen en zelfs bij scheidingen.

Emotionally Focused Therapy (EFT), is een effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en de verbinding tussen jou en je partner.

lAAT MIJ JE ONDERSTEUNEN

Wat is relatietherapie?

Juist mensen die veel van elkaar houden, kunnen elkaar kwetsen en emotioneel raken. Vaak gebeurt dit uit angst om de ander kwijt te raken. Ook komt het regelmatig voor dat gevoelens van wederzijds respect en waardering ontbreken. ‘EFT voor stellen’ onderzoekt deze onderliggende emoties, vastgeroeste patronen en het effect daarvan. Pijnlijke zaken worden besproken en de therapie ondersteunt jullie om daar open en eerlijk met elkaar over te praten. Je leert je partner én jezelf veel beter kennen.

Relatietherapie is altijd maatwerk en er wordt goed gekeken naar jullie specifieke situatie. Therapie is overigens geen garantie voor succes. Wel is uit onderzoek gebleken dat ‘EFT voor stellen’ voor veel mensen zeer positief heeft uitgepakt!

Herken jij de onderstaande gevoelens?

"It's your mind that creates this world"
Boeddha

Wat is de basis van EFT-relatietherapie?

EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren.

De grondbeginselen:

Wanneer ga je in relatietherapie?

EFT-relatietherapie zorgt ervoor dat jullie weer dichter tot elkaar komen en er meer emotionele verbinding en wederzijds begrip ontstaat. De ervaring leert echter dat veel stellen pas na zeven jaar problemen de stap naar relatietherapie zetten. Dat is zonde, want veel patronen slijten dieper in naarmate de tijd verstrijkt. Het gevolg? Er moet harder gewerkt worden om de relatie weer in balans te krijgen. Hoe eerder de stap naar relatietherapie gemaakt wordt, hoe beter dus!

Zijn jullie gelukkig samen, maar heb wel je de wens om de onderlinge communicatie te verbeteren of jullie emotionele band te verdiepen, ook dan is relatietherapie helpend.

 

Partners die langdurig problemen ervaren binnen hun relatie, kunnen veel baat hebben bij EFT. Andere redenen om te kiezen voor relatietherapie:

Simone Hulsker in conversatie
Simone Hulsker luisterend

Voor wie is relatietherapie
geschikt?

Of je nu lang of kort samen bent, homo of hetero, jong of oud, kinderen hebt of niet: EFT-relatietherapie is er voor iedereen. De redenen om in therapie te gaan zijn heel divers. Het belangrijkste is dat jullie beiden willen investeren in de relatie. De eerste stap is het lastigst: er samen over uit zijn dat begeleiding en ondersteuning welkom is.

Heeft één van jullie last van een depressie of angsten? Ook dan is relatietherapie mogelijk, eventueel in combinatie met individuele begeleiding.

 

Redenen waarom stellen uit balans kunnen zijn:

EFT-gezinstherapie (rust en harmonie in jouw gezin)

‘EFT voor gezinnen’ is een toegankelijke vorm van gezinstherapie. De focus ligt op groei en op een succesvol herstel van de verbinding met elkaar. Het effect: een gezin komt weer in balans en de rust keert terug.

Over EFT-gezinstherapie

Elk gezin gaat weleens door moeilijke periodes; daar is niks geks aan. Duurt zo’n periode erg lang, hebben jullie al van alles geprobeerd en blijft verbetering uit? Dan wordt het tijd om hulp te zoeken.
EFT-gezinstherapie is er voor ouders én hun kinderen. Het unieke aan deze therapievorm is dat de communicatie en onderlinge verbindingen worden hersteld, zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Ook ruzies en stiltes komen minder vaak voor. EFT-gezinstherapie richt zich op de leden van het gezin en het verbeteren van het onderlinge contact. Hierdoor zijn er minder onderlinge spanningen, verbeteren de relaties en verloopt alles veel gemakkelijker binnen het gezin.

Wat is EFT-gezinstherapie?

Stress en onrust spelen soms al een lange tijd. Juist deze negatieve invloeden zorgen ervoor dat de harmonie en emotionele veiligheid binnen een gezin worden verstoord. Ruzies lopen hoog op of erger nog: je raakt het contact met elkaar helemaal kwijt. De onderliggende reden is dat de emotionele verbinding verstoord is geraakt tussen de ouders en kind(eren). De ouders voelen zich steeds minder goed in staat om een goede ouder te zijn en de kinderen voelen zich steeds meer een probleem of last. Ze voelen zich niet geliefd en dat uit zich in allerlei problemen.

EFT-gezinstherapie richt zich op de emoties en gevoelens van álle gezinsleden. Samen gaan we op onderzoek uit naar wat er precies speelt, welke patronen steeds terugkeren en wat er nodig is om harmonie te laten terugkeren.

Redenen voor een verstoorde emotionele verbinding:

 

Wat is de basis voor EFT-gezinstherapie?

EFT-gezinstherapie is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie die erop gericht is een gezin weer samen te brengen. Belangrijk is dat ouders de verantwoordelijkheid nemen om de kinderen te steunen in hun behoeften en niet andersom. Een kind mag weer helemaal kind zijn. Door de therapie ontwikkelen de kinderen én de ouders meer zelfvertrouwen en krijgen ze een nieuw beeld over relaties en over zichzelf. Ook leren ze beter omgaan met tegenslag en staan ze meer open voor nieuwe ervaringen.

De grondbeginselen van ‘EFT voor gezinnen’:

Voor wie is EFT-gezinstherapie geschikt?

Net als bij EFT-relatietherapie en individuele EFT ligt de focus bij ‘EFT voor gezinnen’ op het onderzoeken van emoties achter het gedrag; in dit geval de gevoelens die spelen bij de gezinsleden. Pas als er helderheid komt in wat er écht aan de hand is, ontstaat er ruimte voor herstel.

Emoties vormen de basis

Emoties zijn de basis van EFT-gezinstherapie. Wat speelt er bij jou? Wat speelt er bij je partner en jullie kinderen? Behoeften, verwachtingen en verlangens uitspreken en écht naar elkaar luisteren is een kunst. EFT-gezinstherapie biedt ondersteuning en begeleiding, zodat er weer ruimte ontstaat om elkaar te zien en te horen. Om de binnenwereld van een ander te kunnen begrijpen, is open communicatie essentieel.

Wanneer ga je in gezinstherapie?

Grote veranderingen hebben veel effect op alle gezinsleden. EFT gaat ervan uit dat er altijd een onderliggende reden is waarom een gezin problemen ervaart. EFT-gezinstherapie kan helpen bij de volgende problemen:

Ervaar jij problemen binnen jouw gezin? Ga ermee aan de slag, ook als de problemen nog niet zo groot lijken of zijn. Dingen die al lange tijd spelen, zorgen ervoor dat er harder gewerkt moet worden om een gezin weer in balans te krijgen. Kortom: hoe eerder de stap naar therapie wordt gezet, hoe fijner het is voor iedereen! Spelen de problemen zich vooral af tussen jou en je partner? Dan is relatietherapie wellicht meer geschikt voor jullie.

Wat is de basis voor EFT-gezinstherapie?

EFT-gezinstherapie is maatwerk. Er wordt dan ook goed gekeken naar jullie specifieke situatie. Bij EFT-gezinstherapie draait het niet om één persoon, maar om het samenspel tussen alle gezinsleden. Daarom start de therapie altijd met een sessie met het hele gezin. Samen met de therapeut gaan jullie op zoek naar wat in jullie gezin de krachten en de valkuilen zijn en hoe jullie samen de krachten kunnen bundelen. 

 

Na afloop van de therapie ervaren zowel de ouder(s) als kind(eren) een stevigere verbinding en is er meer onderling vertrouwen. Tijdens de therapie wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als:

Neem contact op